|
FORBIDDEN WORLD |
| Autor |
Wiadomość |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 17:06
|
|
|
Zanim dasz ten silnik pokaż przyanjmiej screeny! |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 17:16
|
|
|
Ktoś tu mówi o 3D :biggrin: Z pseudo 3D w samym TGF, bez możliwosći rozciągania obiektu jest to strasznie czasochłonne do wykonania. Sam się o tym przekonałem i zaczełem szukać innego sposobu. Po dokładnym zapoznaniu się z Klik Open GL zaprzestałem poszukiwań. To jest to! Łatwa w obsłudze wtyczka i do tego nawet duże możliwości. Moge jakieś prościutkie FFP zrobić w formie zaprezentowania możliwości. Otwarta przestrzeń, jakaś roślinnoś, a my chodzimy i naparzamy do zombie
Czekam z niecierpliwością na pokazówke silnika, jestem bardzo ciekaw czy wicisnełęś więcej odemnie w tej dziedzinie :smile: W Bitwie1 możesz sobie zobaczyć bardzo uproszczoną wersje silnika z nr. 3 ( teraz opracowuje silnik 12 - FFP i oby rozszerzona wersja 13 była finalną do ISIS ).
Popieram Tasmpola daj screeny!! Przecież i tak je dopracujesz, a my chcemy tylko zobaczyć jak to wygląda. |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
55382 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 17:46
|
|
|
| Fanotherpg napisał/a: | Nie istnieje coś takiego jak 1 wymiar
|
Istnieje: przykładem jednowymiarowej... hmm... figury jest prosta. Powiem więcej: jest nawet zerowy wymiar reprezentowany przez punkt.
No cóż, mam nadzieję, że tym razem pozostaniesz przy widoku z pierwszej osoby, bo jeśli nie, to wielu uzna, że nie masz zaangażowania do długiej pracy. |
|
|
|
 |
Jakim
Młodszy chorąży Mjuzik Mejker

Główny edytor: 
21763 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 17:52
|
|
|
Przykład jednowymiaru: zwykły licznik. Jedynym "wskaźnikiem" tego wymiaru jest wartość licznika. Figura prosta ma dwie płaszczyzny: x i y.
Dobra, a gdzie screeny? Nawet Imageshack nie może się doczekać tych screenów . |
|
|
|
 |
michal.10
Starszy sierżant Club to Death Angel

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2376 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 17:55
|
|
|
Hahaha!
Klik OpenGL... Mógłby być lepszy i nie obsługuje żadnych znanych mi formatów modeli...
ALE jest faktycznie prosty! Może nawet za prosty... Nawet świateł nie ma (a jakbym chciał zrobić, że się pocisk czy jakaś magia świeci?!). No i jest ZAWSZE na wierzchu... Nie można obiektów 2D dodać (np. Obiektów Aktywnych, liczników, tekstu...)
Więc FAKE 3D może być lepsze, ale pod niewieloma względami... :-/ |
_________________ "Nić życia jest mieszanym włóknem, dobro i zło przewijają się razem."
"Nie kocha się za, kocha się pomimo, że..." |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 18:46
|
|
|
| michal.10 napisał/a: | Hahaha!
Klik OpenGL... Mógłby być lepszy i nie obsługuje żadnych znanych mi formatów modeli...
|
Wszystko zawsze może być lepsze My tu nie gadamy o " gdybaniu " tylko to co mamy i tego musimy się trzymać.
| michal.10 napisał/a: |
ALE jest faktycznie prosty! Może nawet za prosty... Nawet świateł nie ma (a jakbym chciał zrobić, że się pocisk czy jakaś magia świeci?!). No i jest ZAWSZE na wierzchu... Nie można obiektów 2D dodać (np. Obiektów Aktywnych, liczników, tekstu...)
|
To akurat nie problem, wystarczy, że ekranikowi ustawisz odpowiedni rozmiar, a dookoła niego możesz sobie poukładac liczniki i co tam jeszcze chcesz.
| michal.10 napisał/a: |
Więc FAKE 3D może być lepsze, ale pod niewieloma względami... :-/ |
Bez żartów, jeśli chodzi o zoom i obroty to FAKE3D wymięka. A to przecież jest najważniejsze. Zresztą zależy do czego się używa, nie jestem przecież przeciw pseudo3D, wręcz wielkim zwolennikiem, ale biore też pod uwage nieraz lepsze możliwości. W chodzeniu po labiryncie w zupełności wystarczy pseudo3D, przy robieniu symulatora już nie. I zdania nie zmienie, chociaż też tak myślałem, gdy robiłem MECH'a i posłuchałem rad innych. Wyszło mi na dobre :smile:
EDIT:
Prosze o to maluteńki pokaz wyższości Klick Open GL. Michal.10 a teraz zrób to lepiej stosując metodę FAKE3D w TGF. No czekam
Deszcz meteorytów |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
55382 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 19:11
|
|
|
Ciekawy pokaz, scyzoryku, chociaż chyba się przy tym nie starałeś (bo normalnie to meteoryty, gdy się pojwawiają, nie są już takie wielkie), ale to tylko szczególik.
No cóż, w takim wypadku ja jestem za tym, aby autor używał Klik Open GL. Chyba, że osoba popierająca FAKE 3D da lepszy pokaz. |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 19:26
|
|
|
A, bo to tylko taki mały pokazik. Całość robiłem zaraz po przeczytaniu posta michala.10, więc wiesz dużo czasu nie mineło. Myśle, że efekt jest zadowalający, w porównaniu do czasu tworzenia ( szybkośc ). Mała waga ( kto wie z ilu klatek musiałbym zrobić by uzyskać taki efekt! ) to kolejny plus. No i ja też polecam Klick Open GL! :-P |
|
|
|
 |
michal.10
Starszy sierżant Club to Death Angel

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2376 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 22:55
|
|
|
Gdybym miał tu MMF'a... Oj pokazał bym Ci!
Mi chodzi o mięszi innymi:
1.Obiekty przezroczyste - Naprzykład, gdy chce zrobić efekt światła, którego w Klik OpenGL nie ma...
2.W MMF, gdy zmienisz rozmiar rozszerzenia, jego wysokość AUTOMATYCZNIE I NA ZAWSZE robi się 0!
Ja ustawialem sobie w TGF, a potem do MMF'a... No, ale tam nie mam DOKŁADNEGO rozmiaru...
3.W Fake 3D możesz sobie dodawać efekty własnego autorstwa bez problemowo... A w Klik OpenGL nie...
4.W Klik OpenGL NIE ustawisz ŻADNEGO modelu... Szukałem plików o rozszerzeniu *.BML, ale takich NIE MA :!:
Wniosek - Przejść do języka programowania i tam użyć FULL OpenGL'a, lub DirectX'a...
Ale to nie temat o tym (choć Temporal może z tego wyciągnąć jakieś wnioski...)! Może powiem coś o T2...
Na ile duży będzie świat :?:
Ile przewidujesz Questów/Lokacji :?:
A może zdradzisz nam ile będzie ras i klas :?:
Opowiedz nam coś bliżej o projekcie... Zamieniamy się w wielkie ucho! A przynajmniej ja... |
_________________ "Nić życia jest mieszanym włóknem, dobro i zło przewijają się razem."
"Nie kocha się za, kocha się pomimo, że..." |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 16-04-2006, 23:28
|
|
|
Ale mamy TGF, przykro mi Zresztą chyba ci się tematy pomyliły, tu nie rozmawiamy o Tajemnicy tylko o FORBIDDEN WORLD :lol:
1. Istnieje obiekt przezroczysty! Odpowiada za to taki różowy kolor przy Spritach, a efekt światłą i tak idzie zrobić. Kilka razy mi się zdarzyło, że pusty Sprite podświetlił ekranik oraz istnieje pare sztuczek by uzyskac efekt światła. Pokaże to przy okazji FFP.
2. Nie kapuje o co ci chodzi?? Ty mówisz o innej wersji Klick Open Gl, miałą w nazwie X i też jest dostępna na TGF. Tam ustawiasz rozdzielczość i możesz ustawić pełny ekran ot cała sztuka
3. Sprity i tak pochodzą twojego autorstwa, więc nie gadaj mi tu, ze nie można się wykazać. A licznik idzie też przecież zrobić. Troche wyśiłku i jest!
4. A pseudo 3D też to ma?? Nie!?? Więc co to za argument!
PS. Dla osób, które zaraz napiszą, że tą sprawę powinniśmy na PW załatwić. Otóż nie! Rozmawiamy grzecznie o silniczku na jakim może owa gra powstać. To nie offtop :smile: |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 17-04-2006, 13:02
|
|
|
Ja też nie uważam, że zrobiliście offtop więc jeśli Romanx ma uwagę to go prosze o pozostawienie tej dyskusji Co do obrotów itd. to się nie zgadzam, że fake 3D wymięka. A co do waszej dyskusji w punktach to:
1. Można ten efekt osiągnąć w obu przypadkach wymienionych wyżej
2. No comments
3. Nie tylko efekty graficzne ale również inne można osiągnąć lepsze wg mnie w Fake 3D
4. Patrz punkt 2
Co do pytań:
| Cytat: | | Na ile duży będzie świat :?: |
Planowany świat ma być dość duży dlatego jest mi potrzebny silnik do otwartych lokacji a nie tylko podziemi. Mimo iż podziemny śiwat może być duży (Demise 40x40x40x2= 128000m kwadratowych...)
| Cytat: | | Ile przewidujesz Questów/Lokacji |
Jedno nie ma zbyt wiele wspólnego z drugim ale powiem krótko bardzo dużo.
| Cytat: | | A może zdradzisz nam ile będzie ras i klas |
Klas będzie bodajże z 3 ale każda będzie mogła się rozwinąć w inną co da nam 21 klas... a ras do wyboru też tylko 3 lecz na swojej drodze spotkamy ich o wiele więcej.
Co do systematyki świata to prawdopodobnie zostanie zaczerpnięta z Fallouta (świat podzielony na sektory a każdy sektor to będzie zupełnie inna duża plansza...)
Screeny nic nie dadzą gdyż w obecnej wersji silnika z grafiki mamy tylko ściany i podłoge jako solid graphic odcienie od bieli do czerni i zieleń (oszczędność w rozmiarze pliku = surowa grafika) A jeśli napisze do końca silnik tak jak chce to z resztą spraw graficznych nie będzie problemów gdyż w całości będą się o niego opierać. Pierwsza wersja pokazowa silnika (jedynie chodzenie po pustych korytarzach w tym tygodniu - najbliższe dni)...
Przepraszam, że zapomniałem odpisać na twoje pytanie copperdragon tytuł to Zakazany Świat - Forbidden World :oops: |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 17-04-2006, 17:58
|
|
|
System RPG będzie klasyczny czy wprowadzisz tam jakieś innowacje? Tak na przykład w Vectro 2 jest system zdobywania zdolności w ten sposób:
- im więcej doświadczenia, tym wyższy poziom wszystkich zdolności,
- im więcej treningu, tym wyższy poziom danej zdolności,
- implanty i modyfikatory.
Nie ma tam systemu dobrowolnego wybierania zdolności po awansie na wyższy poziom, bo uznałam to za bezsens W klasycznym systemie ktoś będzie ćwiczył się w używaniu snajperki, po czym przy awansie przeznaczy punkty na zdolność sprawniejszego posługiwania się karabinem maszynowym... Analogicznie będzie z mieczem i łukiem
Co do sprawy 3D: http://www.romanx.kosa.ne...ryty_fake3d.rar - o to wam chodzi? |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 17-04-2006, 23:05
|
|
|
| http://members.lycos.co.uk/fanotherpage w dziale download znajduje się wstępna wersja pokazowa silnika graficznego. Proszę o wszelkie komentarze i uwagi. |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 17-04-2006, 23:49
|
|
|
| Widziałem już taki przykład... |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 18-04-2006, 00:09
|
|
|
Tasmpol ja też! No nic pomógłbym, ale nie moge się już w nic więcej angażować i zresztą nie mam czasu. Silnik nie powala, osobiście spodziewałem się czegoś lepszego, już mój silniczek nr.1 miał więcej możliwości. Radziłbym ci go ulepszyć i zmienić jego strukture. Z tego już dużo się nie wyciśnie Z powodu, iż wręcz identyczny silnik już ktoś zrobił i opublikował radziłbym wprowadzić:
a) 8 kierunkowy obrót, poprawi to realność postrzegania świata. O strukturze jak to zrobić napisze później.
b)mniej skokowy ruch, łatwe do wykonania -> ściany po bokach przezroczyste, ujęte tak jak teraz masz, tylko łączenia to nie animacje, ale oddzielny obiekt, któy przesówa się w lewo i prawo. Strasznie płynna animacja wychodzi :smile: Niestety wiąże się to z plynniejszymi animacjami obiektów, a to już takie proste nie jest.
Gdyby nie ten przykład silniczek mógłby zostać bez żadnych wątpliwości. Troche głupio jednak powielać odkryte szlaki, zawsze więcej osiągnisz wędrójąc swoimi.
Jak ulepszyć silnik: możliwości jest mnóstwo, ale chyba ten sposób będzie w sam raz. Cała plansza zbudowana tak jak z puzzli, małych kwadracików i gdy gracz na nie wdepnie " zmienia się otoczenie ". Te klocki nie ograniczają się tylko do ściana, pusto, skrzyżowanie dróg itp. ale też bardziej skomplikowane kombinacje np. zbliżenie się do ściany. Mapa dogrywana z pliku tekstowego, więc jeden etap może być ogromny. A jak skrypty w to bachniesz ( ustawiane na dowowlną kratkę ), po prostu bardzo duże możliwości.
PS. Jeśli nie chcesz bawić się w przybliżenia przy potworach, walke zrób w turach? Po prostu gracz widzi potwora od razu, pojawia się jak przez teleporter, wychodzi z ciemności ( skreśl niepotrzebne ) i masz problem z głowy! |
|
|
|
 |
|
|