NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
FORBIDDEN WORLD
Autor Wiadomość
Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 17:06   

Zanim dasz ten silnik pokaż przyanjmiej screeny! :)

Mr Knife 
Bohater

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: TGF
Pojedynki: tak

13819 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 17:16   

Ktoś tu mówi o 3D :biggrin: Z pseudo 3D w samym TGF, bez możliwosći rozciągania obiektu jest to strasznie czasochłonne do wykonania. Sam się o tym przekonałem i zaczełem szukać innego sposobu. Po dokładnym zapoznaniu się z Klik Open GL zaprzestałem poszukiwań. To jest to! Łatwa w obsłudze wtyczka i do tego nawet duże możliwości. Moge jakieś prościutkie FFP zrobić w formie zaprezentowania możliwości. Otwarta przestrzeń, jakaś roślinnoś, a my chodzimy i naparzamy do zombie ;)

Czekam z niecierpliwością na pokazówke silnika, jestem bardzo ciekaw czy wicisnełęś więcej odemnie w tej dziedzinie :smile: W Bitwie1 możesz sobie zobaczyć bardzo uproszczoną wersje silnika z nr. 3 ( teraz opracowuje silnik 12 - FFP i oby rozszerzona wersja 13 była finalną do ISIS ).

Popieram Tasmpola daj screeny!! Przecież i tak je dopracujesz, a my chcemy tylko zobaczyć jak to wygląda.

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker

55382 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 17:46   

Fanotherpg napisał/a:
Nie istnieje coś takiego jak 1 wymiar :P

Istnieje: przykładem jednowymiarowej... hmm... figury jest prosta. Powiem więcej: jest nawet zerowy wymiar reprezentowany przez punkt. :D
No cóż, mam nadzieję, że tym razem pozostaniesz przy widoku z pierwszej osoby, bo jeśli nie, to wielu uzna, że nie masz zaangażowania do długiej pracy. ;)

Jakim 
Młodszy chorąży
Mjuzik Mejker

21763 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 17:52   

Przykład jednowymiaru: zwykły licznik. Jedynym "wskaźnikiem" tego wymiaru jest wartość licznika. Figura prosta ma dwie płaszczyzny: x i y.

Dobra, a gdzie screeny? Nawet Imageshack nie może się doczekać tych screenów ;) .

michal.10 
Starszy sierżant
Club to Death Angel

Główny edytor: MMF
Drugi edytor: MMF2 Dev

2376 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 17:55   

Hahaha!

Klik OpenGL... Mógłby być lepszy i nie obsługuje żadnych znanych mi formatów modeli... :(
ALE jest faktycznie prosty! Może nawet za prosty... Nawet świateł nie ma (a jakbym chciał zrobić, że się pocisk czy jakaś magia świeci?!). No i jest ZAWSZE na wierzchu... :( Nie można obiektów 2D dodać (np. Obiektów Aktywnych, liczników, tekstu...)

Więc FAKE 3D może być lepsze, ale pod niewieloma względami... :-/

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 18:46   

michal.10 napisał/a:
Hahaha!
Klik OpenGL... Mógłby być lepszy i nie obsługuje żadnych znanych mi formatów modeli... :(

Wszystko zawsze może być lepsze ;) My tu nie gadamy o " gdybaniu " tylko to co mamy i tego musimy się trzymać.

michal.10 napisał/a:

ALE jest faktycznie prosty! Może nawet za prosty... Nawet świateł nie ma (a jakbym chciał zrobić, że się pocisk czy jakaś magia świeci?!). No i jest ZAWSZE na wierzchu... :( Nie można obiektów 2D dodać (np. Obiektów Aktywnych, liczników, tekstu...)

To akurat nie problem, wystarczy, że ekranikowi ustawisz odpowiedni rozmiar, a dookoła niego możesz sobie poukładac liczniki i co tam jeszcze chcesz.

michal.10 napisał/a:

Więc FAKE 3D może być lepsze, ale pod niewieloma względami... :-/

Bez żartów, jeśli chodzi o zoom i obroty to FAKE3D wymięka. A to przecież jest najważniejsze. Zresztą zależy do czego się używa, nie jestem przecież przeciw pseudo3D, wręcz wielkim zwolennikiem, ale biore też pod uwage nieraz lepsze możliwości. W chodzeniu po labiryncie w zupełności wystarczy pseudo3D, przy robieniu symulatora już nie. I zdania nie zmienie, chociaż też tak myślałem, gdy robiłem MECH'a i posłuchałem rad innych. Wyszło mi na dobre :smile:

EDIT:

Prosze o to maluteńki pokaz wyższości Klick Open GL. Michal.10 a teraz zrób to lepiej stosując metodę FAKE3D w TGF. No czekam ;)

Deszcz meteorytów

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

55382 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 19:11   

Ciekawy pokaz, scyzoryku, chociaż chyba się przy tym nie starałeś (bo normalnie to meteoryty, gdy się pojwawiają, nie są już takie wielkie), ale to tylko szczególik. ;)
No cóż, w takim wypadku ja jestem za tym, aby autor używał Klik Open GL. Chyba, że osoba popierająca FAKE 3D da lepszy pokaz. :P

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 19:26   

A, bo to tylko taki mały pokazik. Całość robiłem zaraz po przeczytaniu posta michala.10, więc wiesz ;) dużo czasu nie mineło. Myśle, że efekt jest zadowalający, w porównaniu do czasu tworzenia ( szybkośc ). Mała waga ( kto wie z ilu klatek musiałbym zrobić by uzyskać taki efekt! ) to kolejny plus. No i ja też polecam Klick Open GL! :-P

michal.10 
Starszy sierżant
Club to Death Angel

Główny edytor: MMF
Drugi edytor: MMF2 Dev

2376 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 22:55   

Gdybym miał tu MMF'a... Oj pokazał bym Ci! :)

Mi chodzi o mięszi innymi:

1.Obiekty przezroczyste - Naprzykład, gdy chce zrobić efekt światła, którego w Klik OpenGL nie ma...

2.W MMF, gdy zmienisz rozmiar rozszerzenia, jego wysokość AUTOMATYCZNIE I NA ZAWSZE robi się 0!
Ja ustawialem sobie w TGF, a potem do MMF'a... No, ale tam nie mam DOKŁADNEGO rozmiaru...

3.W Fake 3D możesz sobie dodawać efekty własnego autorstwa bez problemowo... A w Klik OpenGL nie... :(

4.W Klik OpenGL NIE ustawisz ŻADNEGO modelu... Szukałem plików o rozszerzeniu *.BML, ale takich NIE MA :!:

Wniosek - Przejść do języka programowania i tam użyć FULL OpenGL'a, lub DirectX'a... :(

Ale to nie temat o tym (choć Temporal może z tego wyciągnąć jakieś wnioski...)! Może powiem coś o T2...

Na ile duży będzie świat :?:
Ile przewidujesz Questów/Lokacji :?:
A może zdradzisz nam ile będzie ras i klas :?:

Opowiedz nam coś bliżej o projekcie... Zamieniamy się w wielkie ucho! A przynajmniej ja... ;)

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 16-04-2006, 23:28   

Ale mamy TGF, przykro mi ;) Zresztą chyba ci się tematy pomyliły, tu nie rozmawiamy o Tajemnicy tylko o FORBIDDEN WORLD :lol:

1. Istnieje obiekt przezroczysty! Odpowiada za to taki różowy kolor przy Spritach, a efekt światłą i tak idzie zrobić. Kilka razy mi się zdarzyło, że pusty Sprite podświetlił ekranik oraz istnieje pare sztuczek by uzyskac efekt światła. Pokaże to przy okazji FFP.

2. Nie kapuje o co ci chodzi?? Ty mówisz o innej wersji Klick Open Gl, miałą w nazwie X i też jest dostępna na TGF. Tam ustawiasz rozdzielczość i możesz ustawić pełny ekran ot cała sztuka ;)

3. Sprity i tak pochodzą twojego autorstwa, więc nie gadaj mi tu, ze nie można się wykazać. A licznik idzie też przecież zrobić. Troche wyśiłku i jest!

4. A pseudo 3D też to ma?? Nie!?? Więc co to za argument!

PS. Dla osób, które zaraz napiszą, że tą sprawę powinniśmy na PW załatwić. Otóż nie! Rozmawiamy grzecznie o silniczku na jakim może owa gra powstać. To nie offtop :smile:

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Drugi edytor: Fusion 2.5

14370 Prestiż
Wysłany: 17-04-2006, 13:02   

Ja też nie uważam, że zrobiliście offtop więc jeśli Romanx ma uwagę to go prosze o pozostawienie tej dyskusji :) Co do obrotów itd. to się nie zgadzam, że fake 3D wymięka. A co do waszej dyskusji w punktach to:
1. Można ten efekt osiągnąć w obu przypadkach wymienionych wyżej
2. No comments
3. Nie tylko efekty graficzne ale również inne można osiągnąć lepsze wg mnie w Fake 3D
4. Patrz punkt 2

Co do pytań:
Cytat:
Na ile duży będzie świat :?:

Planowany świat ma być dość duży dlatego jest mi potrzebny silnik do otwartych lokacji a nie tylko podziemi. Mimo iż podziemny śiwat może być duży (Demise 40x40x40x2= 128000m kwadratowych...)
Cytat:
Ile przewidujesz Questów/Lokacji

Jedno nie ma zbyt wiele wspólnego z drugim ale powiem krótko bardzo dużo.
Cytat:
A może zdradzisz nam ile będzie ras i klas

Klas będzie bodajże z 3 ale każda będzie mogła się rozwinąć w inną co da nam 21 klas... a ras do wyboru też tylko 3 lecz na swojej drodze spotkamy ich o wiele więcej.

Co do systematyki świata to prawdopodobnie zostanie zaczerpnięta z Fallouta (świat podzielony na sektory a każdy sektor to będzie zupełnie inna duża plansza...)

Screeny nic nie dadzą gdyż w obecnej wersji silnika z grafiki mamy tylko ściany i podłoge jako solid graphic odcienie od bieli do czerni i zieleń (oszczędność w rozmiarze pliku = surowa grafika) A jeśli napisze do końca silnik tak jak chce to z resztą spraw graficznych nie będzie problemów gdyż w całości będą się o niego opierać. Pierwsza wersja pokazowa silnika (jedynie chodzenie po pustych korytarzach w tym tygodniu - najbliższe dni)...

Przepraszam, że zapomniałem odpisać na twoje pytanie copperdragon tytuł to Zakazany Świat - Forbidden World :oops:

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 17-04-2006, 17:58   

System RPG będzie klasyczny czy wprowadzisz tam jakieś innowacje? Tak na przykład w Vectro 2 jest system zdobywania zdolności w ten sposób:
- im więcej doświadczenia, tym wyższy poziom wszystkich zdolności,
- im więcej treningu, tym wyższy poziom danej zdolności,
- implanty i modyfikatory.
Nie ma tam systemu dobrowolnego wybierania zdolności po awansie na wyższy poziom, bo uznałam to za bezsens :P W klasycznym systemie ktoś będzie ćwiczył się w używaniu snajperki, po czym przy awansie przeznaczy punkty na zdolność sprawniejszego posługiwania się karabinem maszynowym... Analogicznie będzie z mieczem i łukiem :)

Co do sprawy 3D: http://www.romanx.kosa.ne...ryty_fake3d.rar - o to wam chodzi? :)

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Drugi edytor: Fusion 2.5

14370 Prestiż
Wysłany: 17-04-2006, 23:05   

http://members.lycos.co.uk/fanotherpage w dziale download znajduje się wstępna wersja pokazowa silnika graficznego. Proszę o wszelkie komentarze i uwagi.

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 17-04-2006, 23:49   

Widziałem już taki przykład...

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 18-04-2006, 00:09   

Tasmpol ja też! No nic pomógłbym, ale nie moge się już w nic więcej angażować i zresztą nie mam czasu. Silnik nie powala, osobiście spodziewałem się czegoś lepszego, już mój silniczek nr.1 miał więcej możliwości. Radziłbym ci go ulepszyć i zmienić jego strukture. Z tego już dużo się nie wyciśnie ;) Z powodu, iż wręcz identyczny silnik już ktoś zrobił i opublikował radziłbym wprowadzić:

a) 8 kierunkowy obrót, poprawi to realność postrzegania świata. O strukturze jak to zrobić napisze później.

b)mniej skokowy ruch, łatwe do wykonania -> ściany po bokach przezroczyste, ujęte tak jak teraz masz, tylko łączenia to nie animacje, ale oddzielny obiekt, któy przesówa się w lewo i prawo. Strasznie płynna animacja wychodzi :smile: Niestety wiąże się to z plynniejszymi animacjami obiektów, a to już takie proste nie jest.

Gdyby nie ten przykład silniczek mógłby zostać bez żadnych wątpliwości. Troche głupio jednak powielać odkryte szlaki, zawsze więcej osiągnisz wędrójąc swoimi.

Jak ulepszyć silnik: możliwości jest mnóstwo, ale chyba ten sposób będzie w sam raz. Cała plansza zbudowana tak jak z puzzli, małych kwadracików i gdy gracz na nie wdepnie " zmienia się otoczenie ". Te klocki nie ograniczają się tylko do ściana, pusto, skrzyżowanie dróg itp. ale też bardziej skomplikowane kombinacje np. zbliżenie się do ściany. Mapa dogrywana z pliku tekstowego, więc jeden etap może być ogromny. A jak skrypty w to bachniesz ( ustawiane na dowowlną kratkę ), po prostu bardzo duże możliwości.

PS. Jeśli nie chcesz bawić się w przybliżenia przy potworach, walke zrób w turach? Po prostu gracz widzi potwora od razu, pojawia się jak przez teleporter, wychodzi z ciemności ( skreśl niepotrzebne ) i masz problem z głowy!

Odpowiedz do tematu