|
|
|
|
[strategia] Big wars |
| Autor |
Wiadomość |
apitis
Kapral

694 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 01:31 [strategia] Big wars
|
|
|
Pare tygodni temu miałem wielkiego doła: Nie chciało mi się nic robić, ale od ok. tygodnia pracuje nad strategią ..
Big wars to strategia osadzona w czasie 125 p.n.e - 50 p.n.e ( przy czym historia jest po części zmyślona ), będziemy mieli możliwość grania 1 z 3 nacji: Grekami, Persami lub Rzymianami ( nie dziwcie się, że nie ma Egiptu ). Każda z nich będzie miała kampanie z ok. 12 misji ( choć może być mniej/więcej ). Atutem głównym gry ma być silnik. a oto jego zalety:
- Nieliniowe budowanie
- Ruch w osadzie/mieście
- Dowodzenie żołnierzami podczas walki ( opcja nie do końca pewna )
- W miarę jak będziemy zaspokajać potrzeby mieszkańców, staż ich domów zacznie rosnąć, będzie coraz więcej mieszkańców ( będzie 5 ,,stopni zaawansowania" domów.
Z góry mówie, że nie będzie AI sterowanego przez komputer, tyle że trudność będzie inna. Na wykonanie zadanie mamy określony czas, który zależnie od wybranego poziomu trudności będzie dłuższy/krótszy .
Tryby:
- Kampania
- Piaskownica
W piaskownicy możemy wybrać nawierzchnie na której chcemy budować, i dowolnie dodawać i odejmować surowce. Nie ma też limitu czasu .
Screenów spodziewajcie się za ok. 0,5 ew. 1 miesiąc. Jeśli jednak nie wytrzymacie, dam screena z jednej z nawierzchni |
_________________ www.ggf.xu.pl - FORUM CLICKOWE
ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 12:21
|
|
|
| Pożyjemy, zobaczymy... Bo zrobienie strategii to już niezłe osiągnięcie, a jeszcze nieliniowe budowanie! Zobaczymy jak to wykombinujesz... |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Aethera
Bohaterka

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 7 razy Posty: 382
10120 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 12:37
|
|
|
| A ja tak patrze i widze że kolega apitis dał i daje mnóstwo zapowiedzi, ma mnóstwo planów ale nic nie zrobił jeszcze z tego co powiedział -_-'. Kolejny tigereye? |
_________________ Aka : Wolf / Crazy / Natie / Fallen Angel / Alicja / Mrs Evil |
|
|
|
 |
apitis
Kapral

694 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 13:37
|
|
|
Odpowiem na post CC :
Oto moje gry:
Junior Football:
- Ja pracuje nad systemem mistrzostw a Michał robi 11 vs 11
Miasto 0.1:
- Męcze się nad poprawieniem grafiki
Big wars:
- Robienie grafiki
Do tego dodaj sobie projekty Teamu RS, zadanie reaktywowania ToD samodzielne, i aktualizowania 3 stron....
Edit:
Tasmpol, nieliniowe budowanie jest SUPER proste, wystarczy troche logiki :
- Tworzymy na planszy detektor który będzie ciagle na pozycji myszy
- W zależności który wybieram budynek do wybudowania, ustawiam odpowiednio value A ( czyli np. wybiore guzik ,,kuźnia" to ustawi na 1 a jak ,,dom" to na 2 itd. )
Zdarzenia:
Value A ,,detektora" równa się 1
Użytkownik klika lewym przyciskiem
--> Stwórz ,,kuźnie" na 0,0 od detektora
--> Ustaw value na 0
Value A ,,detektora" równa się 2
Użytkownik klika lewym przyciskiem
--> Stwórz ,,dom" na 0,0 od detektora
--> Ustaw value na 0
Objaśnienie:
W momencie gdy detektor ma Value 0, oznacza to, że gracz nic nie buduje
Gdy ,,detektor" ma 1, oznacza, że wybrał kuźnie
Gdy ,,detektor" ma 2, oznacza, że wybrał dom
PS: CC, daj mi przykład jakiejś twojej dobrej gry. |
ZAPRASZAM
 |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 24-08-2013, 15:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 13:51
|
|
|
Nie mówię, że jest trudne, ale daje potem mnóstwo kłopotów, nie podołasz im, skoro ja nie podołałem. Bedziesz musiał ślęczeć nad AI dla mieszkańców, aby chodzili od domu do lasu i z powrotem i znajdowali jeszcze drogę!
Jeżeli już strategię to z liniowym...
'Nie podołasz im, skoro ja nie podołałem'. To jest wielkie poniżenie dla apitisa. Skąd wiesz że apitis nie jest lepszym koderem niż Ty? :? / Fred |
|
|
|
|
 |
Aethera
Bohaterka

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 7 razy Posty: 382
10120 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 13:55
|
|
|
| apitis napisał/a: | Odpowiem na post CC :
Oto moje gry:
Junior Football:
- Ja pracuje nad systemem mistrzostw a Michał robi 11 vs 11
Miasto 0.1:
- Męcze się nad poprawieniem grafiki
Big wars:
- Robienie grafiki
Do tego dodaj se projekty Teamu RS, zadanie reaktywowania ToD samodzielne, i aktualizowania 3 stron....
|
Nie możesz powiedzieć "Oto moje gry" bo jeszcze ich nie zrobiłeś.
Radzę tobie jako młodemu początkującemu klikowcowi wziąść się za jedną grę, zapowiedzieć ja i zrobić w miesiac czy dwa, a nie robić pełno wieeelkich projektów na pół roku, rok czy dwa lata -_-'.
| Cytat: | zadanie reaktywowania ToD samodzielne, i aktualizowania 3 stron....
|
... i jeszce pranie i sprzątanie i gotowanie. Standardowy wymówka dlaczego projekty się przeciągają O_o. |
_________________ Aka : Wolf / Crazy / Natie / Fallen Angel / Alicja / Mrs Evil |
|
|
|
 |
apitis
Kapral

694 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 13:59
|
|
|
Tasmpol:
Tak się składa że na to też mam sposób, robie przyklad |
ZAPRASZAM
 |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 24-08-2013, 15:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 14:17
|
|
|
Czas przerwać to milczenie, post nie zabierze mi dużo czasu, a z bitwą powinienem się wyrobić. Crazy Corkin ma racje - Apitis opamiętaj się!!!!!!!! Do tego spisu należy jeszcze sokobana i doomed dopisać - jeśli nadal nad nimi pracujesz. Rozumiem 2 no w porywach 3 projekty, ale nie aż tyle. Sorry, że ci to powiem, ale wygląda to na uciekanie od problemu. Nie możesz sobie z czymś poradzić to wymyślasz kolejny projekt.
Wracając do tej stategi:
| apitis napisał/a: |
- Nieliniowe budowanie
|
Jeśli chodzi o ścieżki to dodaj drogi, które gracz będzie musiał budować. Potem, gdy przykładowo chłop ma iść do tartaku to wysyłasz detektor, który odnajdzie odpowiedni budynek i stworzy ścieżkę. Częściowo załatwi to problem.
- Ruch w osadzie/mieście Uśmiech
|
RomanX zrobił odpowiedni przykład na omijanie obiektów.
- Dowodzenie żołnierzami podczas walki ( opcja nie do końca pewna )
|
Zrób walke w turach |
|
|
|
 |
apitis
Kapral

694 Prestiż
|
Wysłany: 30-10-2005, 14:36
|
|
|
Nad doomedem nie pracuje póki nie kupie FPS creator a co do sokobolca... on jest już praktycznie gotowy ( no bo cza było tylko silnik zrobić ). Jeśli ktoś chce pomóc w układaniu plansz, niech mi pisze, bo sokobolec i silnik się zmarnują :
Edit:
Jeszcze coś, do robienia silnika, używam MMF-a i pluginu ,,Pathfind" |
ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
Temporal
Podporucznik CP user

Główny edytor: 
383 Prestiż
|
Wysłany: 09-11-2005, 18:23
|
|
|
| Więc można liczyć na strtegię czy znowu wymyślisz nowy projekt? Ci co robią kilka projektów zazwyczaj niekończą żadnego. Ja kiedyś maksymalnie robiłem dwa projekty i już było dość trudno. Więc chłopie zdecyduj się i wydaj jakąś grę!!! |
_________________ Tajemnica 4
Soundcloud
| msg napisał/a: | | Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem. |
|
|
|
|
 |
NeTRaY
Plutonowy

Główny edytor: 
1745 Prestiż
|
Wysłany: 09-11-2005, 23:37
|
|
|
Osobiście w to nie wierzę.
/Nie za długo? ; RomanX/ |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 09-11-2005, 23:39
|
|
|
| A no to chyba że... Bo jak używasz specjalnego pluginu to nie ma problemu, ja robiłem to wszystko sam... |
|
|
|
|
 |
PAWEŁ
Kapral

780 Prestiż
|
Wysłany: 18-11-2005, 21:25
|
|
|
Ja uważam, że jak już robić duży projekt, to trzeba tylko nad nim się skupić. Musisz wczuć się w klimat gry, a nie, że robisz kilka gier w odmiennych sceneriach i z piłki nożnej przechodzisz za chwilę do strategii w klimatach starożytnych.
Ja tam, jak mam natchnienie do robienia ET, to potrafię 8 godzin przesiedzieć nad TGF... :] Nad jedną grą. Ja bym ci radził zawiesić część projektów i wziąć się za ten, na którym ci najbardziej zależy.
A co do gry, to jak dla mnie ok. Jak dobrze pamiętam, to Fanotherpg robił kiedyś strategię i musze przyznać, że nie tak źle to wyglądało... Nazywała się chyba IMPERIA.
Tyle ze projekt upadł. Mam nadzieje ze Big Wars nie podzieli losu IMPERIÓW... :]
POWODZENIA.
/Poprawione; RomanX/ |
_________________ ....EXTRATERRESTRIALS....
Procent ukonczenia: 32%
Premiera- 2006-2007
ALPHA 0.4.5!
http://rapidshare.de/file..._0.4.5.rar.html
 |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
14370 Prestiż
|
Wysłany: 19-11-2005, 16:27
|
|
|
| Cytat: | A co do gry to jak dlamnie ok. Jak dobrze pamietam to Fanotherpg robil kiedys strategie i musze przyznac ze nie tak zle to wygladalo... Nazywala sie chyba IMPERIA.
Tyle ze projekt upadl. Mam nadzieje ze Big Wars nie podzieli losu IMPERI... :] |
Ta.. robiłem kiedyś strategię i nazywała się Imperia.. lecz projekt nie upadł i nadal żyje zawiesiłem pozostałe i pracuje tylko nad Imperiami a to że zszedłem nieco z sceny i mnie nie ma na gg to nie znaczy ze nie robie gier Ja też trzymam kciuki za ten projekt.. |
|
|
|
 |
Moro
Sierżant

538 Prestiż
|
Wysłany: 21-01-2006, 15:30
|
|
|
| Zrob cos na wzór KOZAKÓW. Będziesz Mistrz xDDDDD Zobaczymy czy to zrobisz. Mam nadzieje ze tak. Pozdro! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|