NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[FPP][MMF]Town of Death!
Autor Wiadomość
Mr Knife 
Bohater

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: TGF
Pojedynki: tak

13819 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 22:56   [FPP][MMF]Town of Death!

Tytuł: Town of Death

Gatunek: FPP

Opis:
Witamy! Minął właśnie miesiąc odkąd po raz kolejny zabraliśmy się za ToD. Tym razem zaszliśmy najdalej ze wszystkich prób. Aby było to możliwe musieliśmy odejść z RS i utworzyć własny team, choć nadal powiązani jesteśmy grubą więzią. Nie odchodząc za daleko od gry ( w końcu o niej jest ta zapowiedź, więc tą sprawą zajmiemy się innym razem ). ToD to pierwsza polska gra 3D w TGF/MMF, która ukaże się na początku 2007 roku. Zadbaliśmy o wszystkie szczegóły, które wbrew pozorom nadają klimatu grze. Przykład? 3D to nie jedyny ważny element wyróżniający tą produkcję. Wystarczy spojrzeć trochę niżej, do autorów i prezentacji niektórych efektów ich pracy. Tak... dobrze widzicie pełny DUBBING. Idźmy dalej, jeśli lokacja gry została oparta na prawdziwym miejscu ( zdjęcia ) to czemu by nie wprowadzić bohaterki z krwi i kości. Oprócz rozbudowanej grafiki i dźwięku dużą wagę poświęcamy fabule i samej grze, zasadom, celom itp. Wcielamy się w postać gry, gdy pisze pamiętnik, zamyka jeden okres swojego życia i zaczyna nowy. Nasze zadanie ogranicza się tylko do tego pierwszego, odnalezienia się w nowej sytuacji, ‘poukładania’ co się wydarzyło i zastanowienie się - co dalej zrobić? Nie wiemy w jakim stanie jest bohaterka, może została ciężko zraniona i podsumowuje swoje życie przed śmiercią. My tego po prostu nie wiemy i nie dowiemy się ( choć końcówka gry nam dużo podpowie ). Mamy tylko przy pomocy wspomnień, notatek, zdjęć, stworzyć spójną historię tego co się wydarzyło i może wydarzyć.

Pisanie bohaterka zaczyna od najważniejszej rzeczy: cofa się do metamorfozy ( ona staje się teraźniejszością w grze), przestaje już być człowiekiem ( zamyka okres bycie nim, cofa się w przeszłość jak do tego doszło ) i zastanawia się nad tym co będzie ( łowca i konsekwencje bycia nim, utrata kontroli nad sobą i cierpienie związane ze staniem się nieumarłym, czy zakończenie życia jako człowiek ).

Jak to wygląda w praktyce? Wybieramy nad czym aktualnie chcemy się skupić, wystarczy:

-parę kartek do tyłu, by przenieść się do chatki i szukać przyczyn, informacji
-parę kartek do przodu, by znów przenieść się do chatki, ale szukać sensu, rozwiązania, zakończenia
-metamorfoza to środek pamiętnika, czyli teraźniejszość to nowa sytuacja w jakiej się znaleźliśmy i od naszych poczynań zależy w, która stronę pójdzie bohaterka

W czasie tych podróży zbieramy kartki, notatki, które uzupełniają naszą historię, pomagają zrozumieć wiele spraw.

Podsumowanie: w grze decydujemy tylko o wyborze drogi jaką podąży nasza bohaterka, żaden tam wpływ na świat, my nie skupiamy się na nim. Tylko na sobie... gracz ukończy grę, gdy bohaterka przestanie pisać, czyli w każdym momencie może to nadejść, wystarczy powiedzieć : wystarczy, historia jest już kompletna, nie będę nic zmieniał i od momentu zakończenia zależeć będzie tytuł oraz ostatni zapisek bohaterki. Ciekawa sytuacja: po dwóch tygodniach wracasz do gry ( wczytujesz zapis ) i dowiadujesz, ze bohaterka już zadecydowała. Możesz nawet przeczytać, że doprowadziłeś ją do samobójstwa, albo do odnalezienia sensu dalszego życia.

To jeszcze nie wszystko, to nie strzelanina jakich wiele. W produkcji nie występuje pasek życia, czy licznik naboi. O ilości naboi ( mamy ich tylko 6, zresztą i tak nie umielibyśmy przeładować broni ) informuje nas postać, licząc na głos ile pozostało amunicji. W czasie gry nie walczymy tylko z zombiakami, ale również metamorfozą. Halucynacje, zawroty głowy to jedynie niemiłe przeszkody. W czasie gry nieraz stracimy kontrole nad postacią, upadnie, upuści broń, a nawet popełni samobójstwo, nie wytrzymując. Sama metamorfoza jest bardzo niebezpieczna. Będziemy musieli przygotować zioła na podstawie zapisków Łowcy, w jakimś stopni uda nam się kontrolować przebiegiem procesu i to od naszych poczynań zależy kim stanie się bohaterka

Autorzy:

Kasia Łukasik Wciela się w główną postać w grze, dubbing, zdjęcia.
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Nagranie 1
Nagranie 2

Mateusz Drobnicki Odpowiada za grafikę i muzykę.
Zarys lokacji 1
Zarys lokacji 2
Zarys lokacji 3
Zarys lokacji 4
Zarys lokacji 5
Zarys lokacji 6
Próbka 1
PS. Jeszcze nie w MMF

Marcin Poterski Skręca silnik i tworzy scenariusz.
Przepis na zombiaka ( rozgrzewka przed właściwym scenario )
Fragment tekstu z gry ( prezentuje poziom )

Marcin Gumul Wraz z kolegami metalowcami odpowiada za dubbing zombiaków ( kto jak kto, ale oni będą się na tym znać :smile: )

Iza Borowska Rysownik i fotograf

Komentujcie... w końcu macie CO ;)

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:13   

O lól! Fajna grafa... O silnik się nie martwię ;) Z tym dubbingiem to chyba kiepski pomysł, wg mnie taki głos nie pasuje do MRO[K]cznej gry ;) A Kasię pozdrów! :madugly:

Pewnie i tak nie wyjdzie jak 100% tego typu projektów... :|

draq 
Bohater

Drugi edytor: MMF2 Dev

13916 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:22   

Fadex napisał/a:
Pewnie i tak nie wyjdzie jak 100% tego typu projektów...

To widocznie nas nie znasz, bo jeżeli sie zobowiązujemy i stawiamy sobie cel, to go spełniamy.
Fadex napisał/a:
mnie taki głos nie pasuje do MRO[K]cznej gry

Wręcz przeciwnie, do klimatu mroczności są wciągane osoby najdelikatniejsze i niewinne, to nie one tworzą klimat ponieważ jesteśmy postacią. Efekty specjalne podczas gry dodadzą dreszczy, o to się nie martw.

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:27   

Fadex nie wiem czemu ci ten głos nie pasuje xD I co tu mrok ma do rzeczy. Ok, to tylko 2 próbki. Zobaczymy jak spodobają ci się pełne nagrania.

Co do ukończenia gry... silnik3D jakoś wyszedł! Sam był jeszcze większym projektem :smile: Większość ludzi mam na miejscu, a z Draqiem utrzymuje stały kontakt. Nie zapowiada się na porażkę ;) ( Mam 100 swoich powodów by tą grę ukończyć, więc... )

Ozi 
Młodszy chorąży
Skarbówka

Główny edytor: TGF

587 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:33   

Mr Knife napisał/a:
Mam 100 swoich powodów by tą grę ukończyć

i 200 by nie ukończyć :madugly: .
Zaraz pooglądam wasze próbki, ale boje się o... klatki na sekunde :( .

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:34   

Ychm. Z tym co mówiliśmy "fabuła tandetna, popraw, rozbuduj!" to chyba przesadziłeś, to jest AŻ ZBYT zawiłe! Nic z tego nie rozumiem. A to źle. Lepsza węższa fabuła niż niezrozumiała fabuła. Bo po co tekst, którego i tak większość nie zrozumie? Dalej nie wiem, co to za forma gry będzie itd.
Dubbing. Pomysł jest jakiś, ale tylko w sporych projektach komercyjnych. Chyba, że będziecie rozprowadzać na fizycznych nośnikach. Może już nie ma praktycznie modemowców, ale wielu wciąż ma słabiutkie łącza. No i jakość dubbingu musi być dobra, nie może to być recytowanie tekstu tylko realistyczna, pełna emocji mowa. Tworzy klimat. I dobrze tworzy. A o dubbing zombiaków się nie martwię. :D
Ciekawe, co z tego będzie. Największe projekty najczęściej padały i potem były wznawiane w lepszej (wg autorów) formie, zobaczymy, 07 już niedługo.
3D. Awangarda jakaś jest, ale czy dobry pomysł jest pchać się w 3D w programie do tego nie przystosowanym? Może na pierwszą grę ok, ale chyba lepiej by bło mając takie umiejętności zacząć bawić się programowaniem.
A te poziomy. Będą miały tekstury? :P
Sumując - będzie co ma być. Jak będzie rewolucja - zagram. Jak nie będzie - też zagram. :madugly:

Avenged 
Młodszy chorąży
A7X fan!

925 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:42   

Jestem pełen podziwu :D . Oczyiście nie mówi się hop zanim się nie przeskoczy, ale czuję że coś z tego może wyjść , zajefajnego :D . Jakby była taka grafa + pełne 3D i ogólnie wszystko wyrąbiście dopracowane, no to bez wątpienia HIT nad Hitami na PSK , baaa na całym ŚSK :D . I do tego fabuła i scenariusz oryginalne :P .

Powodzenia, życzę. I nie poddawać się!! :D

btw: ta muzyczka pasuje do menu ;)
Ostatnio zmieniony przez Avenged 18-12-2006, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  

Cruise 
Plutonowy
Mechwarrior

Główny edytor: MMF2

998 Prestiż
Wysłany: 18-12-2006, 23:44   

Ale narzekacie :) Mi sie bardzo podobaly wszystkie probki, Scrshoty i teksty. Nie ma co, czekam na to juz od dawna i nie zawiedzcie mnie :)

Bo szczerze mowiac zawsze tak było... obiecanki obiecanki a potem kicha i lipa. No wiec mam nadzieje ze taki los nie spotka ToD

pozdrawiam

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

40082 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 00:02   

Profesjonalna robótka się szykuję. Czekam czekam, już ja o to zadbam bym mógł maglować pełną wersję w którymś numerze Śliniaczka :D

Maximal 
Kapral

Główny edytor: GameMaker

84 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 00:32   

Pomysł jest nadzwyczaj oryginalny, lecz odnoszę wrażenie, że twórcy postawili sobie zbyt duże wymagania.

Po pierwsze, dubbing. Stworzyć dobry podkład to nie lada sztuka nawet dla zawodowców, a co już dla amatorów. Pomińmy czynniki takie jak jakość nagrania czy synchronizacja z obrazem - pannie Łukasik potrzebne są niemałe zdolności aktorskie, aby oddać klimat gry.

Po drugie, fabuła. Jak już wspomniałem, pomysł jest bardzo ciekawy, aczkolwiek zbyt skomplikowany. Sądzę, że kilka uproszeń pozwoliłoby zrozumieć przedstawianą historię przeciętnemu graczowi.

Po trzecie i ostanie, świat 3D. TGF czy MMF nie są programami przystosowanymi do tworzenia gier trójwymiarowych. Poza wieloma ograniczeniami płynącymi ze strony programu dochodzi również duże obciążenie pamięci i radykalny spadek FPS'ów. Ja osobiście do tego rodzaju gry preferowałbym np. duet C# + Ogre 3D.

Mimo wszystko trzymam kciuki za ten projekt i życzę autorom wytrwałości i cierpliwości w tworzeniu :)

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 00:56   

Nie odsyłajcie mnie do j. programowania skoro zrobiłem silnik3D pod TGF/MMF :-P Nie po to tyle czasu zmarnowałem by pokazać, że coś takiego można wykonać, tylko by grę stworzyć.

Nic dziwnego, że nie rozumiecie fabuły :D To nie czas by ją poznać, skoro jest ona celem gry. Po co mielibyście wtedy grać jakby wszystko wam ładnie i klarownie opisał ;) Czujcie się zagubieni jak bohaterka gry...

Czy w waszych grach jest profesjonalna grafika? Dorównuje komercyjnym produkcjom? Nie? To nie wymagajcie od nas dubbingu na poziomie profesjonalistów. Co wolicie? Zobaczyć na liczniku ile pozostało wam amunicji, czy usłyszeć to z ust głównej postaci? My wolimy to drugie, dlatego jak znalazł się ktoś chętny do dubbingu, nie ważne na jakim poziomie, chce pomóc i widać, że nie robi tego na odwal się, to my takiej osobie nie odmówimy. :smile: To tylko amatorska gra zrobiona w TGF/MMF.

Kod:
...twórcy postawili sobie zbyt duże wymagania.

Hehe bez 'zbyt' :-P Co mam być tą ogromną przeszkodą, skoro 3D mamy gotowe? Modele też ukończyliśmy. Nagrań mamy z 30 plików ( a to dopiero początek ), fabuły również dużo kartek zapisane, muzyki trochę, mechanike gry po części.

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 02:00   

draq napisał/a:
Fadex napisał/a:
Pewnie i tak nie wyjdzie jak 100% tego typu projektów...

To widocznie nas nie znasz, bo jeżeli sie zobowiązujemy i stawiamy sobie cel, to go spełniamy.

Czy ja mówię o was? :ugly:

100% tego typu większych projektów nie ujrzało światła dziennego :P

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 16:24   

Szczerze mówiąc, to ja się spodziewałem jatki na maksa...
Ale mimo wszystko nadal mam nadzieje, że mój komp uciągnie tą grę.
Mówicie, 6 naboi, bo bohaterka i tak nie umiałaby przeładować? A jak sobie radzi ze strzelaniem? Zawsze trafia?

I jeszcze pytanko co do samobójstwa: jest w grze powiedziane, w jaki sposób bohaterka je popełni? Czy można by się przed nim uchronić np. zużywając całą amunicję, wyrzucając noże i inne tego typu rzeczy oraz omijać szerokim łukiem wszelkiego rodzaju mosty i wysokie budynki?

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 16:49   

...Wtedy się udusi.

Mi nie pasuje pogłos w dubbingu - albo porządnie organizujecie studio nagrań, albo poprawiajcie już po nagraniu.

Grafika... fajna raytracingowa :) Wolałbym zobaczyć już w MMF.

Nawarr? Może od razu Lamarr? ;)

Obawiam się, że styl rozgrywki i fabuły ominie szerokim łukiem zainteresowania graczy :(

Mr Knife 
Bohater

13819 Prestiż
Wysłany: 19-12-2006, 18:24   

Gra w teorii wydaje się strasznie skomplikowana i rozbudowana ( czasami sami w teami się źle rozumieliśmy ), ale to tylko złudzenie ;) Serio! Przecież z tego minigra wyjdzie! No może nie minigra, przesadziłem, choć cała gra zamyka się na jednej lokacji! 6 naboi to w gruncie rzeczy dużo! 2 bronie też! Co do gry... to horror, gra na przetrwanie, z dużą ilością akcji. Brzmi dziwnie w porównaniu do poprzedniej części naszych informacji? I bardzo dobrze, jeszcze nie raz wam namieszamy w głowach :-P Wyjaśnieniem tej zagadki będzie gra. Wtedy zobaczycie i ocenicie nasz pomysł na ToD.

Odpowiedz do tematu